Energiatakarékos háztartás

Energiafogyasztásunk csökkentésének lehetőségei

Az energia ésszerű és hatékony felhasználására napjainkban egyre nagyobb az igény és a törekvés. Mivel az áram és a gáz ára is évről-évre nő, nagyon fontos a környezettudatos gondolkodás elterjedése, hiszen a fosszilis energiahordozók készletei egyre csökkennek, ezzel pedig az energiaárak nőnek. Háztartásunk energiafogyasztását magunk is csökkenthetjük, ha készülékeink energiafelhasználását optimalizáljuk, a felesleges víz-, gáz-, áramfogyasztásról leszoktatjuk magunkat. Általában igaz, hogy régi készülékeink energiafelhasználása nem olyan hatékony, mint egy korszerűbb változaté, ezáltal a fogyasztásuk is jóval nagyobb. Van, amit érdemes lecserélni, de ha ragaszkodunk régi eszközünkhöz, vagy nincs rá módunk hogy újat vegyünk, akkor is van mód alacsonyabb fogyasztás elérésére, pár szabály betartásával. A mosógép, a számítógép, a televízió, a rádió stb. nem fogyaszt feleslegesen áramot, ha csak a szükséges időtartamban használjuk őket, és nem használjuk a készenléti állapotot. A mobiltelefon töltők akkor is vesznek fel áramot, ha használaton kívül a konnektorban vannak és nincs rájuk csatlakoztatva készülék, tehát ha nincs rájuk szükség, húzzuk ki a konnektorból. Fogmosás, kézmosás közben ne folyassuk feleslegesen a vizet!

 

Konyha:

Minden olyan főzési műveletet, amire van célkészülék (pl. kávéfőzés, vízmelegítés), azzal készítsük el. Ha a lábas alján túlér a gázláng, akár 30%-al több energiát használunk el feleslegesen. Kisebb átmérőjű főzőlapon ugyanaz a mennyiségű étel ugyan hosszabb idő alatt készül el, de energiatakarékosabb. Ha az étel felforrt, vegyük kisebb fokozatra a főzőlapot. A főzőlap felülete legyen mindig tiszta, szennyeződésmentes, mert így érhető el a legjobb hőátadás. Jelenleg az indukciós főzőlapok a legtakarékosabbak. A sütőt is tartsuk tisztán, hiszen a tiszta sütő jobban visszaveri a hőt, így takarékoskodhatunk az energiával. Ha lehet, kuktafazékban, gőznyomás alatt főzzünk, ezzel időt is takaríthatunk meg. Javasolt a kuktát gyorsan felfűteni, majd kicsire lehet kapcsolni a főzőlapot. A zöldségeket ne főzzük bő lében, inkább csak pároljuk, így egészségesebb is. Ha több ételt akarunk sütni, célszerűbb egyszerre, vagy egymás után megsütni őket, így a sütő újbóli felfűtésének energiáját megspórolhatjuk. A sütő ajtaját ne nyitogassuk, csak ha feltétlenül szükséges. Az étel elkészülte előtt 5-10 perccel kikapcsolhatjuk a sütőt, hiszen a sütőben van még annyi tartalék energia, ami készre süti az ételt. A hűtőszekrény szellőzőnyílását hagyjuk szabadon és rendszeresen tisztítsuk. A fagyasztó berendezések közül a fiókos fagyasztó a legjobb megoldás, mert átlátható, mindennek megvan a helye, így kevesebb időbe telik, mire megtaláljuk a keresett nyersanyagot, ezáltal kevesebb hideg áramlik ki. A hűtőgép ajtajának záródását rendszeresen ellenőrizzük, és a záró felületet tartsuk tisztán. A hűtő- és fagyasztókészülékeket jól szellőző, száraz helyiségben üzemeltessük, különös figyelemmel a külső hőmérsékletre, aminek 1 fokos emelkedése kb. 5%-al növeli a berendezés energiafelhasználását. A hűtőszekrénybe ne tegyünk meleg ételeket, mert azok lehűtése plusz energiát igényel.

Fürdőszoba, vízhasználat:

Célszerű a teletöltött fürdőkád helyett gyakrabban a zuhanyozást választani, hiszen míg az előbbivel 100-150 liter vizet, az utóbbival 50-70 liter vizet használunk el. A WC öblítéséhez kiválóan alkalmas az eső- vagy a fürdővíz, így ezek összegyűjtésével megspórolhatunk öblítésenként kb. 10 liter csapvizet. A vízcsap csepegése, a WC tartály szivárgása azonnali beavatkozást igényel, hiszen egyetlen csöpögő csappal havi 150-200 liternyi vizet pazarolhatunk el. Érdemes egykarú csaptelepet használni, hiszen rengeteg víz kárba megy, mire a kétcsapos csaptelepen beállítjuk a megfelelő hőmérsékletet. Perlátor (a vízsugárhoz levegőt kever) beépítése akár 50%-os megtakarítást is eredményezhet. A jobb minőségű csaptelepekben gyárilag benne van, de utólag is beszerezhető. Az elektromos melegvíztárolókat célszerű külön mért villamos energiával működtetni (kapcsolt fogyasztó, korábban „éjszakai áram”). Ha nyaralni megyünk, vagy hosszabb ideig nem tartózkodunk otthon, mindenképpen kapcsoljuk ki a vízmelegítő készüléket, legyen az villany- vagy gázüzemű. A legtakarékosabb melegvíz-előállítást napkollektorral érhetjük el.

Világítás:

Minél több természetes fényt engedjünk be az otthonunkba, hiszen nem csak egészséges, hanem ingyen energia is. Egy lakás villamos energia költségének 15-30%-át a világítás teszi ki, ezért célszerű a gazdaságos megoldásra törekedni. A világítást attól függően, hogy csak tevékenységünk közvetlen környezetét világítja-e meg vagy a teljes helyiséget, két fő csoportra, helyi és általános világításra osztjuk. A munkához szükséges megvilágítási igényt általában helyi világítással elégíthetjük ki, mert ez lehetővé teszi, hogy a helyiség egyéb részein kisebb megvilágítást alkalmazzunk, ezt kisebb teljesítményű lámpákkal, takarékosabban oldjuk meg. Sok helyen az izzólámpa és a fénycső- vagy LED-es világítás egy helyiségben együtt is alkalmazható, de törekednünk kell a hagyományos izzólámpák teljes kiszorítására. Energiatakarékossági szempontból a fénycsőnek és LED-nek az előnye az izzóhoz képest, hogy fényhasznosítása sokkal nagyobb, tehát egy 20 W-os fénycső vagy 10 W-os LED fénye egy 75-100 W-os izzó fényével egyenlő. Feleslegesen ne világítsunk! Ha elmegyünk otthonról, kapcsoljunk le minden világítást, és ha egy helyiségben huzamosabb ideig senki nem tartózkodik, ott is kapcsoljuk le a lámpát.

Fűtés, hőhasznosítás:

Magyarországon a lakások jelentős hányadában gázüzemelésű központi fűtéssel találkozhatunk, amelynek használata során sok olyan gyakorlati elem van, amelyek által csökkenhet az energiafelhasználás. Fűtési szezon előtt nézessük át és tisztíttassuk ki a gázkészüléket, légtelenítsük a fűtőtesteket. (Előbbi biztonsági szempontból is nagyon fontos!) A gázkészülék tökéletes működéséhez engedjünk be elegendő friss levegőt, szellőztessünk többször, de rövid ideig. A függönyök ne lógjanak rá a fűtőtestre, mert az hőveszteséget jelent. A központi fűtésű lakásokban célszerű radiátorra szerelhető szeleppel szabályozni a fogyasztást. Ahol az egyes helyiségekben külön szabályozhatók a radiátorok (vagy egyedi fűtés van) további takarékosságot érhetünk el, ha optimalizáljuk a szoba hőmérsékletét. A konyhát nem szükséges fűteni főzés idején. A hálószobában kellemesebb aludni is, ha pár fokkal hűvösebb van, mint a lakás többi részén. Ha csak 2 fokkal csökkentjük a hőmérsékletet éjszakára, már 10% energiát takaríthatunk meg. A radiátor mögé alufólia, vagy egyéb hővisszaverő réteg felhelyezésével a fal kevesebb energiát nyel el, így több meleg marad a szobában. A nagyobb légnedvesség mellett az alacsonyabb hőmérséklet is jobb hőérzetet nyújt. A relatív páratartalom szabályozható szobai párologtatóval. Gyakran, de csak pár percig szellőztessünk, hogy a falak, berendezési tárgyak ne hűljenek le. Párás időben lehetőség szerint ne szellőztessünk. A folyamatos légcsere nyáron is szükséges, ám ezt célszerű éjszakai szellőztetéssel megoldani, és a nappali meleg levegőt nem beengedni. Nyáron a legkézenfekvőbb hővédelem az árnyékolás. A jó árnyékoló a nap energiájából keveset enged át, sokat ver vissza. A redőny a sötétítés mellett kiváló szigetelő, tehát télen nem engedi kiszökni a meleget, ahogy a zsalugáter sem. A sötétítő függönyök szintén hasznos szigetelők, különösen a régi ablakok által kiengedett hőmennyiséget segítenek visszaszorítani.