Energiahasználat a háztartásban

Mi fogyasztja a lakásban az energiát?

Lakásunk energiafelhasználása fogyasztókra lebontva (villamos és gázüzemű fogyasztók együtt)

 

Fűtés/hűtés (légkondicionálás) 55-60 %
Energiafogyasztásunk tetemes részét a lakásunk fűtése (nyáron hűtése) teszi ki, függetlenül attól, hogy a fűtést milyen energiaforrásból oldjuk meg (hagyományos fűtési módszereket alapul véve). Csökkenteni első sorban a megfelelő szigeteléssel (falak, nyílászárók), valamint korszerű, jó hatásfokú fűtőberendezésekkel lehet, vagy alternatív, megújuló energiát használó fűtéssel (napkollektoros fűtés, geotermikus hőszivattyús fűtés). A napkollektoros vízmelegítőt csatlakoztathatjuk például meglévő központi fűtés rendszerünkhöz is.
Kisfogyasztók, háztartási készülékek 1-2 %
Telefontöltő, rádió, konyhai robotgépek, fürdőszobai elektromos készülékek, porszívó, minden egyéb elektromos berendezés, amit keveset használunk, vagy épp ellenkezőleg, mindig be vannak kapcsolva, de pillanatnyi fogyasztásuk – a többi fogyasztóhoz képest – elenyésző. Lehetőleg csak akkor legyenek bekapcsolva, ha tényleg használjuk (pl. a telefontöltőt ne hagyjuk bedugva, ha nincs a telefon rácsatlakoztatva), a nagyteljesítményű készülékeket (pl. hajszárító, porszívó) minél kevesebb ideig működtessük, a mosógépet csak akkor indítsuk el, ha tele tudjuk pakolni szennyessel.
Világítás 6-12 %
Az évszakoktól, az épület tájolásától függően változhat a napi világítás időtartama, de így is komoly energiát emészt fel. A mai, korszerű, kis fogyasztású és hosszú élettartamú LED-es világítótestek használatával minimalizálhatjuk az ebből fakadó fogyasztást. Kompakt fénycsöveket csak ott használjunk, ahol néhány percnél tovább tartózkodunk, ugyanis ezek a világítótestek a bekapcsolással nagyobb energiát emésztenek fel, mint ha tovább világítanak.
Főzés, sütés 8-10 %
A gáz és villanytűzhelyek egyaránt sokat fogyasztanak. Modern kombinált tűzhelyek, indukciós főzőlapok használatával csökken a konyha energiaszükséglete.
Hűtőszekrény, fagyasztó 5-7 %
Ételeink hűtése céljából ezek a készülékek a nap 24 órájában be vannak kapcsolva. Bár működési elvükből adódóan nem fogyasztanak állandóan, villanyszámlánk végösszegéhez így is nagyban hozzájárulnak. Sok háztartásban van kombinált hűtőszekrény és külön fagyasztószekrény is. Lehetőleg ezekből is válasszunk újabb, energiatakarékos típusokat.
Televízió 4-5%
A szórakozás, kikapcsolódás, információszerzés első számú eszköze még mindig a televízió, így szórakoztató elektronikai készülékeink közül ez van legtöbbet bekapcsolva. Régi, nagy fogyasztású katódsugárcsöves és plazma tévéinket lecserélhetjük modern LED-es TV-re, ezek kisebb fogyasztásuk és hőkibocsátásuk mellett a helyet is kevésbé foglalják. (Ne felejtsük el, hogy régebbi készülékünk mellé még a beltéri egységek, set top boxok fogyasztását is hozzá kell adni!)
Vízmelegítés + használati víz 10-15 %
Szintén rengeteg energiát emészt fel a használati melegvíz előállítása. Átlagos háztartást feltételezve ez történhet gáz vagy villanyfűtéssel (átfolyó rendszerű vagy hőtárolós vízmelegítő). Törekedjünk az optimális vízhasználatra, ne folyassuk feleslegesen a csapot, fürdés helyett válasszuk inkább a zuhanyzást! Napkollektoros vízmelegítő rendszerrel besegíthetünk hagyományos vízmelegítőink mellé, az elektromos készülékekhez szükséges energiát részben előállíthatjuk napelemes rendszer vagy szélgenerátor segítségével, esetleg mindkettővel.
Számítógép 2-3 %
Szinte minden háztartásban megtalálható egy vagy több számítógép. Ez lehet asztali vagy hordozható kivitel. Utóbbiak fogyasztása lényegesen kisebb. Lehetőleg ne legyenek egész nap bekapcsolva, csak akkor, ha tényleg használjuk. Ha például csak interneten böngészünk, levelezünk, csetelünk, felesleges nagyteljesítményű asztali számítógépet tartanunk, mert amellett hogy több energiát fogyasztanak, működésük során jelentős hőmennyiséget is termelnek.